Hvorfor fikk vi til så mange topphester?
Først av alt, frisk luft,rent vann, og mye opphold ute i luftegårder i flokk.
Vi begynner tidlig å slippe hingstene i flokk og det med godt resultat. Hestene får da en riktigere kroppsbeherskelse og er ikke så avhengig av flatt underlag for å yte sitt beste. Vi satser også på at flest mulig av hoppene skulle følle ute på beite, da oppnår vi sterke føll som blir tidlig selvstendige.
Alle unghestene går på beite som 1 åringer og 2 åringer. Vår erfaring er at mange hingstene som ble sluppet i fjellhavn ble topphester. Slike som Storelan -Ulfrigg – Slogum Bjørn – Dalar – Vosselan – Haaps Rolan – Golan med flere.
Vår filosofi er at du kan ikke få stelt for mye med en hest. Hvilke treningsmetoder den enkelte skal ha kan variere svært mye, alle er unike og skal behandles deretter. Noen hester trenger mange timer i arbeidsselen, noen trenger å få blåst opp lungene, atter andre må temmes for å yte noe når de kommer på banen. Hovedprinsippet er at en glad hest er en flink hest. Når psyken er på rett nivå da kommer også lysten på å vinne.
Suksesshistorie:
Vi hadde kun 3 måneder på oss da vi trente Sagi Knut fram til storløp på Forus – Oslo – Solvalla. Vi vant på Forus og Solvalla. Sagi Knut ble grunntrent hele vinteren og vi startet noen løp fram til Påske. Så begynte oppladningen med puss, omsorg og stell. Stalljenten vår brukte alle lokkemidler for å få Sagi Knut til å yte sitt beste. Sagi Knut fikk et eget inngjerdet beite i skogen hvor han kunne boltre seg som han ville.
Flere nye treningsløyper i Vestmarka ble utprøvd for å finne passende trasséer for lange rideturer, alt etter hestens ønske. Vi viste veldig godt at vi ikke hadde noe på Solvalla å gjøre hvis hesten ikke gledet seg til turen. Resultatet ble jubelkalas på Solvalla da de 3 nordiske travkongene Spikeld, Viesker og Järvsöfaks, ble regelrett danket ut av en topphest som svenskene hadde kassert som kåringshingst høsten før.
Slik trener vi i dag, alt etter hestens behov.